Ons spijsverteringsstelsel, misschien heb je er wel eens iets over gelezen of misschien ben je benieuwd hoe het precies werkt. In deze blog lees je precies waar het stelsel uit bestaat en hoe het werkt.
Wat is het spijsverteringsstelsel?
Een vele meters lange buis in het menselijk lichaam vormt het meest belangrijke onderdeel van het spijsverteringsstelsel van de mens. Het voornaamste doel van dit stelsel is essentieel voor ons voortbestaan: het opnemen van voedingsstoffen uit het voedsel dat we dagelijks binnen krijgen. Voor het bereiken van deze doelstelling is het spijsverteringsstelsel opgebouwd uit diverse onderdelen met ieder een eigen specialisme ten aanzien van de spijsvertering. Bovendien staat het spijsverteringsstelsel in contact met verschillende klieren die zorgen voor de productie en aanvoer van verscheidene spijsverteringssappen die nodig zijn voor bijvoorbeeld de neutralisatie van de zure voedselbrij die vanuit de maag het darmstelsel binnenkomt en voor de vertering van deze voedselbrij. Bijvoorbeeld de speekselklieren en de alvleesklier helpen bij dit proces.
Hoe bereikt voedsel de dikke darm?
Nadat voedsel via de mond, de oesofagus en de maag het lichaam is binnen gekomen, komt dit voedsel bij het uiteinde van de maag dat de pylorus wordt genoemd. Dit is een soort van poort die toegang geeft tot het darmstelsel, waar de voedselbrij verder verteert dient te worden. In het darmstelsel worden bijvoorbeeld koolhydraten, vetten en eiwitten uit het voedsel opgenomen. De dikke darm zal bovendien vloeibare voedingsstoffen aan de voedselbrij onttrekken. De overgebleven voedselbrij waaruit voldoende voedingsstoffen zijn onttrokken, komt uiteindelijk bij het einde van de dikke darm terecht. Dit gedeelte heet de endeldarm. In de endeldarm worden deze resten opgeslagen totdat het via de anus als ontlasting het lichaam verlaat.
Naast de endeldarm, bestaat de dikke darm ook nog uit de zogenoemde ‘blinde darm’ met daaraan het ‘wormvormig aanhangsel’. En na de blinde darm komt nog de ‘colon’ die uit vier delen bestaat. Tot slot wordt de dikke darm dus gevormd door de endeldarm.