De oorsprong van voornemens: Op deze pagina behandelen wij de goede voornemens die mensen maken met betrekking tot voeding, een gezond gewicht en het aannemen van een andere levensstijl. Sinds mensenheugenis begint het nieuwe jaar in onze westerse cultuur als de dagen terug beginnen te lengen. Men is de donkere dagen beu en het vooruitzicht op een nieuwe lente lijkt wel het uitgelezen moment voor het maken van goede voornemens. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en het maken van goede voornemens gebruikelijk. Goede voornemens maken betekent zoveel als afspraken maken met jezelf. Het uitgangspunt is echter dikwijls negatief; willen we beantwoorden aan wat anderen van ons verwachten? Zijn we ontevreden en willen we dingen veranderen? Willen we gehoorzamen aan de ‘drang naar meer, beter, mooier’?
Voornemens voor nieuwjaar
Het is toch wel vreemd dat overdadig eten en drinken onlosmakelijk verbonden zijn met het vieren van nieuwjaar. In onze Westerse maatschappij is er een heel jaar een overvloed aan voedsel en zijn de meest calorierijke voedingsmiddelen ook meestal nog het goedkoopste. Gaan we dat met de feestdagen nog eens overtreffen? Niet enkel de innerlijke mens wordt verwend. De mensen zijn met de nieuwjaarsdagen uitgelaten en in opperbeste stemming. Dan geeft een voornemen hernieuwde energie om er het volgende jaar eens goed tegenaan te gaan. Met die goede voornemens in het vooruitzicht zal men zich tijdens de feestdagen meer laten gaan. Het voornemen om gezonder te gaan leven in de nabije toekomst, neemt het schuldgevoel weg waardoor men tijdens die dagen de controle volledig verliest. En dan komt het moment dat deze voornemens moeten worden uitgevoerd. Het enthousiasme neemt vlug af en maakt plaats voor frustraties omdat het beoogde resultaat niet snel wordt bereikt. Tot overmaat van ramp blijkt nog eens dat ook de feestkilo’s er af moeten. Een optelsom is vlug gemaakt. Half januari zijn de meeste mensen al weer gestopt met hun goede gedrag. Het blijkt ieder jaar opnieuw; een goed voornemen bevestigd alleen een gewoonte of gedrag en is verspilde energie.
Wat zijn de juiste voornemens?
Doorbreek de vicieuze cirkel. Blijf baas over jezelf. Ga eerst na wat je echt nodig acht. Stel jezelf een realistisch doel. Neem jezelf geen dingen voor die in de praktijk niet haalbaar zijn. Maak enkel voornemens waar je echt achter staat en die je eetgewoonten fundamenteel veranderen. Je moet al een uitzonderlijk karakter hebben als je dat op je eentje wil doen. Doe het niet alleen maar omdat de omgeving het van je verwacht. Maar hoe begin je er aan? Het zou goed zijn als je op een eenvoudige manier zou te weten komen waar het probleem zit. Je hebt misschien wel het gevoel dat je te veel suiker eet of te vet eet. Maar hoeveel te veel is dat dan? Eenvoudig gezegd zit je met een verstoorde energiebalans waarbij je meer energie opneemt dan verbruikt. Het programma van voedingsanalyse (Registreer je nu voor je gratis voedingsanalyse!) is uitermate geschikt voor deze taak. Men voert gedurende een aantal dagen het voedingspatroon in en stapt vervolgens met de resultaten naar een diëtist, huisarts of voedingsdeskundige. Die zal je verder professioneel begeleiden. Laat je niet vangen aan het zoveelste wonderdieet uit tijdschriften. Het zou wel eens teleurstellend kunnen zijn. Wacht niet tot na de feestdagen, begin vandaag.