Platte kip met salbitxadasaus

Kip is eenvoudig te bereiden op de barbecue en met dit gerecht kun je een smaakvolle maaltijd op tafel zetten. Je marineert de kip in een lekkere saus en roostert hem gaar op de barbecue

Ingrediënten:

  • 1 kip van 1 1/2 kilo

Marinade:

  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 theelepel korianderzaad
  • zeezout
  • 1,25 dl extra vergine olijfolie
  • 1 dl sherryazijn
  • 2 eetl.limoensap
  • 2 eetl. vers geperst sinaasappelsap
  • zwarte peper, versgemalen</p>

Salbitxadasaus

  • 3 rijpe tomaten
  • 1 geroosterde rode paprika, ontveld, in blokjes
  • 30 g blanke amandelen, geroosterd en grof gehakt
  • 1/2 theel. gedroogde rode chilivlokken
  • 1/2 theel. paprikapoeder
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 theel. geraspte citroenschil
  • 2 eetl. fijngehakte platte peterselie
  • 1 eetl. sherryazijn
  • 1,25 dl extra vergine olijfollie
  • zeezout

Bereiding:

Kip:
Snijd de ruggengraat uit de kip door deze aan de rugkant aan beide kanten los te snijden. Leg de kip op de ingesneden kant op een plank en druk hem met beide handen plat; kerf de kip aan beide kanten een paar keer in. Leg hem in een schaal en zet deze afgedekt in de koelkast.

Marinade:
Stamp voor de marinade de knoflook met chilipeper, korianderzaad en 1 theel. zout in een vijzel met een stamper tot puree. Doe deze in een schaaltje. Verhit de olijfolie in een steelpan en giet hem over de knoflookpuree. Voeg de sherryazijn, het limoen- en sinaasappelsap toe en klop alles door elkaar. Breng op smaak met peper.

Giet de helft van deze marinade over de kip en laat hem afgedekt 1 uur in de koelkast marineren. (Bewaar de rest voor de volgende barbecuesessie; deze marinade is geschikt voor allerlei soorten vlees en vis en is in de koelkast enkele dagen houdbaar).

Verhit de barbecue (met deksel) tot hij goed heet is. Leg de kip op de snijkant op het rooster, sluit het deksel en rooster de kip in ca. 30 minuten per 500 gram gaar. Dien de kip op met de salbitxadasaus.

Salbitxadasaus:
Halveer de tomaten, druk de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een schaal en voeg de blokjes paprika, amandelen, chilivlokken, paprikapoeder, knoflook, citroenschil, peterselie en sherryazijn toe.
Verhit de olijfolie in een steelpan, giet hem over het tomatenmengesel en schep alles door elkaar. (Of maal alles in een keukenmachine of met de staafmixer, maar niet te fijn). Breng de saus op smaak met zout en peper. De saus kan van tevoren worden gemaakt en enkele dagen in de koelkast bewaard.

Tips:

  • Serveer het gerecht met couscoussalade met doperwten en olijven.

Plaats een reactie